Polazišta i perspektive, think tank, nastoji inicirati konstruktivni dijalog o načinima povećanja vitalnosti i održivosti Hrvatske, unutar užeg susjedstva, EU i cijele Europe.

PRIJAVA NA
MAILING LISTU

KLJUČNA PITANJA ODRŽIVOSTI HRVATSKOG TURIZMA

OBJAVLJENO: 28 / 01 / 2019

Izradu studije Ključna pitanja održivosti hrvatskog turizma, inicirao je i organizirao think tank Polazišta i perspektive.

Cilj je inicijative prepoznati i rasvijetliti opasnosti i prilike s kojima se suočava naš turizam. Već sada propuštamo realizirati potencijale za koje smo odgovorni i sve više se sudaramo s limitima prostornih, infrastrukturnih, ljudskih i upravljačkih kapaciteta s kojima raspolažemo. Nasuprot tome, odgovornijim upravljanjem, turizam može dati znatno veći doprinos bogatstvu, stabilnosti i održivosti države i nacije, nego danas.

Autori studije su Hrvoje Šimović, sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Neven Ivandić, iz Instituta za turizam, te Emanuel Tutek i Siniša Tatalović iz Horwath HTL-a. Polazišta i perspektive zahvaljuju i gospodinu Miroslavu Dragićeviću na sudjelovanju i pomoći u razradi projekta i svekolikoj podršci.

U turizmu se isprepliću lokalni, nacionalni i međunarodni, politički, ekonomski i socijalni interesi. U tim okolnostima studija nastoji identificirati opće nacionalne interese, a izbjeći zagovaranje bilo kojeg partikularnog, pojedinačnog ili interesa neke skupine.

Studijom se osvjetljavaju polazišta, današnja situacija u hrvatskom turizmu, pozicija u ukupnom hrvatskom gospodarstvu te u međunarodnom okruženju. Uočava se da je i turizam, iako najznačajniji gospodarski sektor,  suočen s iskušenjima zaostajanja i gubitka vitalnosti te slabljenja kapaciteta da ispuni očekivanja pokretača ukupne ekonomije.

Studija se također bavi putevima kojima je turizam došao u opisanu situaciju. U tom je dijelu važno razlikovanje stihijskog (spontanog) i upravljanog razvitka. Ispreplitanje i usklađivanje spomenutih različitih interesa ovdje posebno dolazi do izražaja.

Napokon, iz polazišta i puteva dosadašnjeg razvitka slijede i perspektive. Studija uočava svjetske turističke trendove, činjenicu da rast broja putnika može otupiti svijest o potrebi promjene te se razrađuje nekoliko scenarija/pristupa: da se nastavi dosadašnjim putem; da se izabere strategija postupnog zaokreta ili radikalnija strategija napada .

U studiji se razmatraju situacije i mogućnosti promjene na niz razina, od mikro-razine, to jest načina upravljanja poslovanjem i problema radne snage preko lokalne i nacionalne razine, na kojima su značajna pitanja porezne politike i upravljanja prostorom, te posebno važna pitanja identiteta, kulture i karakteristika turističkih usluga.

Inicijatori, organizatori izrade i autori studije svjesni su da njome zadatci koje su pred sebe postavili ni izbliza nisu završeni, nego njihova realizacija tek započinje. Dosad, studija je dvaput predstavljena ministru turizma Gariju Cappelliju, predstavnicima Udruge turizma i ugostiteljstva Hrvatske udruge poslodavaca, predstavnicima lokalne zajednice u Istri, dvjema skupinama makroekonomista te novinara. Planiraju se daljnja predstavljanja i diskusije na lokalnim, nacionalnim, stručnim i interesnim forumima s ciljem afirmacije ideja iz studije i otvaranja mogućnosti svim dionicima da formiraju očekivanja i izaberu svoj način sudjelovanja u budućem turističkom i ukupnom razvitku.

Inicijatori i organizatori izrade studije zahvaljuju autorima na njihovom radu, Udruzi ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca na potpori, te dosadašnjim i budućim sudionicima u raspravama na njihovom doprinosu.

Cjelovita studija Ključna pitanja održivosti hrvatskog turizma dostupna je ovdje.

Franjo Luković
Željko Ivanković

Turizam_Održivost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)